הטיול מתחיל בחניון של מבצר יחיעם (1), לא לפני שמקפיצים רכב לנקודת הסיום (5). ניתן להכניס את רכב האיסוף עד לדרך העפר העוברת ליד הבתים החיצוניים של כליל (3). אפשר להיכנס, בתשלום, למבצר יחיעם ולהתחיל בסיור בין חורבותיו.
עוד בערוץ התיירות:
- זורמים לצפון: 8 מקורות מים שאסור להחמיץ
- שביל סובב באר שבע: אתם באים לסיבוב?
המבצר הוקם על ידי הצלבנים, נהרס על ידי בייברס הממלוכי במאה ה-13, אחר כך שימש את מושל הגליל ד'אהר אל-עומר במאה ה-18 ומאוחר יותר הוקם סביבו קיבוץ יחיעם שבמלחמת העצמאות היה תחת מצור ונקשר עם סיפור השיירה הטראגי. מהמבצר יש תצפית סביבתית יפה ממגדל העוז, ומלבד סרט ההסבר, מסגד ישן וחדר האוכל אפשר להתרשם מתעלות הקשר והביצורים ממלחמת העצמאות.
עות'מאני, צלבני או אלמוני?
מבצר יחיעם
ד"ר שלמה לוטן, טבע הדברים
מבצר ג'דין (הוא מבצר יחיעם) שבגליל המערבי, הוא מבנה עות'מאני מהמאה ה-18. עם זאת, הוא נבנה כתעתיק צלבני מהמאה ה-13 למרות שאין לכך עדויות ארכאולוגיות. האומנם?
ממגרש החניה שליד המבצר הולכים דרומה אל גדר המערכת של הקיבוץ. בקטע הדרומי של הגדר יש פישפש קטן, ולאחר שעוברים בו מגיעים אל בית קברות שבו טמונים מגיני הקיבוץ במלחמת העצמאות. מתחילים לרדת דרומה אל נחל יחיעם בשביל מסומן ירוק, תחילה יש ירידה קצרה וקצת תלולה.
בדרך, על שפת המצוק, נפתחת תצפית לעבר עמק נחל יחיעם. מהנקודה הזו נראה היטב הההבדל בין המפנה הצפוני, הפונה צפונה, לבין המפנה הדרומי, הפונה דרומה. השמש, אליה המדרון הדרומי חשוף יתר על המידה, מייבשת את הצמחייה ולכן היא נראית פחות ירוקה ודלילה יותר מהמפנה הצפוני שבחלק מהיום נחבא מהשמש ולכן עשיר וירוק יותר.
מפת הטיול בנחל יחיעם
נחל יחיעם
יורדים עם השביל את המצוק הגירני ובתום כ-400 מטרים של ירידה מגיעים לאפיק נחל יחיעם(2). בנקודה זו נכנסים לחורש צפוף של אלון מצוי, אלה, ער אציל, אחירותם החורש ואפילו עצים נדירים כמו אדר סורי ואלון התולע. משם הולכים באפיק המוצל שמתרחב לאט לאט, באביב מעטרת את הנחל הפריחה הוורודה של כליל החורש, ואליה מצטרפים, קרוב יותר לקרקע, הפרחים הלבנים של המישויה הפעמונית הפרחים הסגולים של לוע הארי והפרחים הכחלחלים של בן חצב יקינטוני.
חורש צפוף של אלון מצוי. הירידה לנחל יחיעם (צילומים: אתר מפה)
בדרך לכליל
בחורף, לאחר גשמי עוז וזרימה של ממש, יש בנחל כמה גבים ובריכות, שהמים נותרים בהם ימים אחדים. אחרי כקילומטר של הליכה בערוץ פוגשים בנחל עָלוּם, המגיע ממזרח ונשפך אל נחל יחיעם. ממשיכים בהליכה נינוחה ובשלב מסויים עוזבים את הדרך הרחבה (3) ומגיעים למשטחי סלע לבנים שבתוכם אגנים עגולים שבחורף ובאביב אוגרים מי מעיינות (4).
ממשיכים ללכת עם הסימון הירוק. אחד אחד, מציצים הבתים של היישוב המיוחד כליל שהשביל והנחל עוברים ביניהם. התושבים כאן הקימו כל אחד בחלקתו משק פרטי ומתקיימים מתוצר ידיהם ועמל כפיהם ומשתמשים באנרגיה סולארית. רבים מהתושבים עוסקים בחקלאות אורגנית, ללא שימוש בחומרים רעילים ומזהמים, וחלקם מגדלים צמחי בר לתיבול ולמאכל. במקביל ליציאה הרגלית מהיישוב, יכולים הנהגים להביא את המכוניות שנשארו בתחילת המסלול (1), ביחיעם, כ-20 דקות נסיעה לכל כיוון.
עם סיום השביל (5), אפשר לחצות את כביש הגישה ליישוב ולהמשיך מעט ברגל דרומה, כדי להציץ בחורבת כליל (6). המקום היה מיושב מאז התקופה הביזנטית ועד ימי הביניים ואפשר לראות בו שרידי מיבנים, מיתקנים חקלאיים חצובים ומערת קבורה.
עובר בתוך הישוב כליל. ערוץ נחל יחיעם
מידע כללי:
נקודת מוצא: חניון מבצר יחיעם (בתוך הקיבוץ)
נקודת סיום: כליל
אורך המסלול (ק"מ): כ-4 ק"מ
דרגת קושי: בינוני
עונה: אביב, קיץ, סתיו, חורף
סוג המסלול: קווי
תחומי עניין: פריחה, טבע ונוף, מתאים למכשירי ניווט
מפות טיולים וסימון שבילים: מס' 2, הגליל העליון
התאמה לנכים: גישה לא נוחה
מתאים לילדים: כן, 8-12
No comments:
Post a Comment