חצב - بصيل
بوابة مدينة بيسان الرومانية نحو الشام
נחל חרוד
נחל חרוד, המתחיל את דרכו מפסגות גבעת המורה וחוצה את עמק חרוד מזרחה, זורם לאורך 32 ק"מ עד שפכו לירדן. הנחל, הזורם בינות בריכות דגים, מאגרי מים ושטחים חקלאיים, הוא עורק הניקוז העיקרי של עמק חרוד. ב-1992 הוקמה מנהלת נחל חרוד, שקק"ל שותפה בה, במטרה לשקם את הנחל כאפיק ניקוז מוסדר, כמוביל למים שפירים וכציר למוקדי חורשות ואתרי נופש. לאורך הנחל הוכשר שביל להולכי רגל ולרוכבי אופניים, שמקשר בין פינות חמד ואתרי מים וטבע ומותאם גם לאוכלוסיית המוגבלים בתנועה.
על המקום
הנחל, הזורם בינות בריכות דגים, מאגרי מים ושטחים חקלאיים, הוא עורק הניקוז העיקרי של עמק חרוד. אופי זרימתו משתנה מתחילת דרכו ועד התחברותו לנהר הירדן. בחלקו המערבי זרימתו מתונה והוא מתחפר בקרקע ואילו בחלקו המזרחי הוא גולש במפלים וזרימתו מהירה. טחנות הקמח שבקרבתו מעידות על ניצול המים בימי קדם.
בשנת 1992 הוקמה מינהלת נחל חרוד אשר שותפים לה קרן קימת לישראל, רשות ניקוז הירדן הדרומי , המשרד לאיכות הסביבה, החברה הממשלתית לתיירות, רשות הטבע והגנים הלאומיים ורשויות מקומיות השוכנות באגן הנחל. היעד העיקרי שהוצב עם הקמת המינהלת היה שיקום הנחל כאפיק ניקוז מוסדר, כמוביל למים שפירים וכציר למוקדי חורשות ואתרי נופש. לאורך הנחל הוכשר שביל מטיילים להולכי רגל ולרוכבי אופניים, שמקשר בין פינות חמד ואתרי מים וטבע ומותאם גם לאוכלוסיית מוגבלי תנועה. גשר מעל נחל חרוד. צילום: ארכיון הצילומים של קק''ל עמק חרוד
זהו עמק צר (4-1 ק"מ רוחבו) המפריד בין הר הגלבוע בדרום לבין רמת יששכר וגבעת המורה בצפון. העמק משתרע מעפולה במערב ועד בקעת בית שאן במזרח. אדמתו נוצרה ברובה מסחף מרמת יששכר והיא משמשת כיום לגידולי שדה ולבריכות דגים שמעניקים לעמק צביון ייחודי.
בריכות הדגים והשדות החקלאיים מספקים שפע של מזון שמקיים, בפרט בחורף, מגוון אדיר של עופות מים: ברווזים, שחפים, חופמיים, קורמורן גדול ושקנאי; וכן עשרות מינים של ציפורי שיר. נופי המים משמשים כר נרחב לפעילותם של חתולי ביצות, קרקלים ונמיות. במקום הולכת ומשתקמת לאחרונה גם אוכלוסיית התנים, ואליהם מצטרפים מדי פעם צבאים, היורדים מרמות יששכר. במדרון שמעל למעיין נמצא קברם של יהושע חנקין, גואל אדמות העמק, ואשתו אולגה. אתרי הנחל
שביל נחל - לאורך הנחל, מעפולה ועד לירדן, הכשירה מינהלת הנחל שביל נחל ברמות פיתוח שונות. לאורכו ניטעו עצים ושיחים וניתן לצפות ממנו בציפורים הקבועות והנודדות המגיעות בהמוניהן אל הנחל.
תל יזרעאל - אתר העיר המקראית יזרעאל, שבה בנו מלכי בית עמרי את ארמון החורף שלהם ולידה נטע נבות את כרמו. מראש התל תצפית מרהיבה על עמק יזרעאל וסביבותיו. קק"ל הכשירה במקום חניון קטן, שבילי הליכה ומרפסות תצפית. כמו כן ניטעו עצי בוסתן והוסדר שביל הליכה קצר ונוח מהתל לעין יזרעאל שמתחתיו. כיום נראים בסמוך לאתר גם שרידי הכפר הערבי זרעין, ששימש במלחמת העצמאות בסיס למתקפות על היישוב העברי. עין יזרעאל - מעיין שמימיו זורמים דרך ניקבה אל בריכה ששוכנת בצל עצי אקליפטוס וממנה לנחל חרוד. המעיין הוא, כפי הנראה, "העין אשר ביזרעאל" שנזכר במקרא כמקום שבו ערך שאול את צבאו לקראת הקרב האחרון שלו בפלשתים (שמואל א', כ"ט 1). במהלך הקרב נסוגו בני ישראל להר הגלבוע, ושם מצאו המלך ובניו את מותם. במקום חניון. בית העלמין של גדוד העבודה - שוכן בגדעונה, סמוך למעיין חרוד. בבית הקברות נקברו חלוצי ההתיישבות בעמק. תל-יוסף הישנה - תל קטן שעליו התיישבו בחורף 1922 חברי גדוד העבודה ע"ש יוסף טרומפלדור. בראש התל אנדרטה לזכר המתיישבים. דרך תל זהרה לגשר קנטרה - דרך עפר סלולה שמובילה מכביש 669 לקירבת הכניסה לגן השלושה צפונה ומזרחה לתל זהרה, שממנו ישנה תצפית לסביבה. הדרך ממשיכה צפונה, חוצה את נחל חרוד ומובילה מזרחה לאורך הנחל עד גשר הקנטרה ומשם עד פארק בית שאן והשביל שבין הגשרים. גשר קנטרה. צילום: ארכיון הצילומים של קק''ל
נחל הקיבוצים – מקורו של ערוץ מים זכים זה בעין מגדל שנובע סמוך לקיבוץ ניר דוד.
הכניסה לנחל הקיבוצים מסתעפת מכביש ניר דוד-רשפים (669), כקילומטר אחד ממזרח לניר דוד. באתר חניון פיקניק עם מספר גשרונים מעל המים. סכר קטן בנחל יצר מאחוריו בריכה נאה ולצדה עצי אקליפטוס מצלים.
תל שוכה - תל ארכיאולוגי מדרום לנחל הקיבוצים. בראש התל מגדל שמירה מבטון - אנדרטה לראשוני המתיישבים בניר דוד, היא תל עמל. מראש התל תצפית יפה על העמק. גשר הקנטרה - גשר על נחל חרוד שעליו עוברת תעלת-מים (אקוודוקט) שמשכה בעבר את מימיה מנחל עמל והובילה אותם לשטחים שמצפון לנחל חרוד. הגשר, שנבנה בתקופה הממלוכית, היה במקורו בעל שלוש קשתות. ייתכן שהמים בתעלה יועדו לחאן אל-אחמר השוכן במבואות בית-שאן. אחת הקשתות בגשר התמוטטה ותוקנה בבטון בתקופת המנדט. מנהלת הנחל שיקמה את הגשר. אתר זה, שקק"ל פיתחה לידו חניון נופש פעיל ובו מתקני משחק ושולחנות פיקניק, מהווה צומת ל- 4 דרכים:
1. מכיוון תל זוהרה שביל אופניים בתוך בוסתן.
2. מכיוון פארק בית שאן כביש הכניסה לעיר 7078.
3. דרך המוליכה לאורך נחל חרוד מכביש 6667 .
4. מזרחית לצומת הכבישים 669 - 6667 .
נחל עמל קדום - דרך היוצאת מגשר הקנטרה ועוברת בינות לבריכות דגים לאורכו של הנחל עד הגיעה לכביש 6667. לאורך הצדה המערבי של הדרך נבנו שני גשרונים ששביל טיול מחבר ביניהם. לאורך שביל הטיול מוקמו עמדות לדייגים. תצפית ציפורים הוקמה בסמוך לדרך ומאפשרת לצפות בנוף ברכות הדגים. הגשר הרומי המערבי - גשר על נחל חרוד, בשוליים המערביים של הגן הלאומי בית-שאן.
תשעת הנדבכים התחתונים שלו נותרו כמו שהם מאז התקופה הרומית. בתקופה העותמנית שופץ הגשר.
בצדו הדרומי-מזרחי נותר קטע של רחוב מרוצף מן התקופה הרומית, שהוביל אל מרכז העיר שנקראה בשם סכיתופוליס. ליד הגשר נשמרו היטב שרידיה של טחנת הקמח טחונת א-תום (טחנת התאומים), שהייתה בעלת שתי ארובות וכן שרידיה של תעלת השקיה שהוליכה לכיוון חמדיה. פארק בית שאן – הפארק, שמצוי סמוך לכניסה המערבית של העיר מכביש 7078, בנוי משני צידי נחל חרוד, שגשרון עץ מחבר ביניהם. בצידו הצפוני של הנחל ישנם מתקני משחק ובצידו הדרומי חניון נופש ובו שולחנות לפיקניק וסככות צל. מפארק בית שאן לכיוון מזרח חוצה שביל הנחל באמצעות מנהרה את כביש 7078 וממשיך דרך הגשר הדרומי-מערבי. שביל בין הגשרים - השביל מחבר בין שלושה גשרים ששימשו את בית שאן בעבר. השביל מחבר בין שלושה גשרים עתיקים בגדה הצפונית של הנחל:
1. הגשר המערבי בסמוך לפארק בית שאן.
2. הגשר הקטוע שנקרא גם שער דמשק.
3. הגשר המזרחי בסמוך לחניון הבזלת.
מצידו הצפוני של השביל מצוי בית עלמין רומי ביזאנטי של בית שאן ומעליו אתר הפסיפס "קירייה מריה". השביל עובר בתוואי הצמוד לאפיק הנחל בין מספר אתרים של תחנות קמח שהופעלו בכוח המים. תחנת התאומים תחנת אמת המים. לאורך הנחל קיימים שרידים נוספים של תחנות קמח הרוסות. השביל עוקף את מצוק הטרוונטין (נטף נחלים) הנחתר על ידי הנחל באמצעות שני גשרונים. גשרונים אלה מעבירים את המטייל לגדה הדרומית של הנחל למרגלות תל בית שאן. גן לאומי בית-שאן - אתר עתיקות מהחשובים בישראל המנוהל ע"י רשות הטבע והגנים הלאומיים, המשתרע על שתי גדותיו של נחל חרוד. באתר שוכן התל המקראי בית-שאן, שעל חומותיו הוקיעו הפלשתים את גופות שאול המלך ובניו. חפירות ארכיאולוגיות במקום חשפו את פארה של העיר סכיתופוליס מהתקופה הביזנטית: תיאטרון, רחוב חנויות, בית מרחץ, מקדשים ומבני ציבור. (הכניסה לאתר בתשלום!). הגשר הרומי המזרחי - גשר קשתות הממוקם מעל נחל חרוד, במזרחה של העיר בית-שאן. הגשר נבנה כנראה בתקופה העות'מאנית, והיה בשימוש עד שנשלמה בנייתו של הגשר החדש (בשנת 1994). קניון הבזלת – האתר, הקרוי כנראה על שם הגוון השחור שהעניקו מי הנחל למצוקי הגיר שלצדיו, נמצא במורד כביש 90 ובסמוך לגשר "הרומי" המזרחי. כאן צונח ערוץ הנחל במפל הגבוה ביותר שבנחל חרוד שגובהו כ- 13 מטרים. בחניון שהוקם משני צידי הנחל מצויים מגרש חניה, שולחנות וסככות למטיילים. גשר פלדה העובר מעל הנחל מחבר את שני צידי החניון ויקצר בעתיד את שביל הנחל לכיוון אזור הצפרות של בקעת בית-שאן וגבעות החוואר הצופות אל גני חוגה ולגאון הירדן. גני חוגה- פארק מים ובילוי בחיק הטבע שפיתחו קק"ל והמועצה האזורית בקעת בית-שאן מצפון לנחל חרוד ובאזור עין חוגה. בפארק שלוש בריכות גדולות המנצלות את נביעת המים הצלולה של עין חוגה, מדשאות רחבות ידיים, מתקני שעשועים לילדים, שולחנות פיקניק, שירותים, מקלחות ומזנון. בתחום הפארק שוכנים שרידיה של טחנת הקמח המזרחית ביותר בנחל חרוד, שהופעלה במי עין חוגה. (הכניסה בתשלום). |
No comments:
Post a Comment